治疗骨质疏松症新药

一种治疗骨质疏松症的新药,被科学杂志评为2009年的十大科技突破,位列第八。

预防骨质疏松是避免髋骨骨折和脊柱骨折的最佳方法。髋骨骨折和脊柱骨折是导致老年人健康问题的主要原因。当前治疗骨质疏松症的药物主要是通过阻滞破骨细胞作用,这种细胞会随着人年龄增长而活性增高。但是,一种正接受美国食品与药品管理局审查的新药能以另外一种方式处理这个问题:抑制破骨细胞生成。在今年8月公布的两项研究中,治疗骨质疏松症的新药denosumab可以降低绝经后妇女和正接受前列腺癌治疗的男性的骨折几率,这也是患骨质疏松症风险最大的两个人群。但是,目前还不清楚这种新药一旦被批准使用,如何与FosamaxBonivaReclast等现有骨质疏松症药物配合使用。

如果denosumab获准在美国销售,安进由此将进入市场规模达84亿美元的骨质疏松症治疗药物领域,这类药物包括默沙东生产的福善美、仿制福善美的产品、罗氏公司的Boniva以及诺华公司的Zometa

Denosumab formerly known as AMG 162, proposed trade name Prolia is a fully-human monoclonal antibody which is being studied in the treatment of osteoporosis, treatment-induced bone loss, bone metastases, rheumatoid arthritis, multiple myeloma and giant cell tumor of bone.

Denosumab is designed to target RANKL (RANK ligand), a protein that acts as the primary signal to promote bone removal. In many bone loss conditions, RANKL overwhelms the body's natural defense against bone destruction. Denosumab therefore mimicks the endogenous effects of osteoprotegerin.

Amgen has reported on two clinical trials designed and funded by the company.